ברוכים הבאים לקהילה!

אם אתם...
מעריכים אוכל טוב, מוזיקה, מסיבות
בקיצור יודעים ליהנות מהחיים ועוד - מקומכם איתנו!
רגע לפני שממשיכים רק חשוב לנו לוודא:

אזהרה -
הסיגריות גורמות למחלות ולמוות בטרם עת
משרד הבריאות

חומרי הגלם שהכי מסמלים את תקופת החגים  

שף דוד גדג'
15/10/2024

שף דוד גדג’ משתף בחומרי הגלם הבולטים ביותר המאפיינים את חגי תשרי, איפה ניתן להשיג אותם, מה מחירם ואיך ניתן לשלב אותם במתכונים חגיגיים ומיוחדים.

חומרי הגלם שהכי מסמלים את תקופת החגים, איפה מוצאים אותם?

תקופת החגים בישראל מביאה עמה תחושה של התחדשות, מסורת וקולינריה עשירה.

השווקים והסופרים מתמלאים במגוון חומרי גלם ייחודיים, המתחברים לזיכרונות ילדות, מטבחים משפחתיים וריחות החג.

והפעם לפני שאפרט כאן על חומרי הגלם המרכזיים של החג כמה מילים!

כעם, חומר הגלם שהכי נחוץ לנו נקרא אהבת חינם! ואם נשלב אותו עם אחדות נקבל את התבשיל הכי טוב שלנו כעם לשנה החדשה.

רימונים

הרימון, פרי עץ הרימון, מסמל את הברכה והפוריות. זהו אחד משבעת המינים והוא מככב במרכז שולחן החג בעיקר בראש השנה.

 ניתן למצוא רימונים טריים בשווקים כמו שוק הכרמל בתל אביב או מחנה יהודה בירושלים, ובמרבית הסופרים הגדולים. המחיר משתנה לפי עונה ואיכות, ונע סביב 8-15 ש”ח לק”ג.

ניתן להכין מהרימון, סלט רענן עם גרגרי רימון, עשבי תיבול וגבינת עזים.

מתכון פשוט אך מרשים: מערבבים גרגרי רימון עם עלי רוקט, נענע ובזיליקום, מוסיפים חתיכות גבינת פטה או גבינת עזים, ומתבלים בשמן זית, מלח ופלפל. ניתן להוסיף מעט דבש לסיום מתקתק.

תמרים

תמר הוא עוד פרי מסורתי המופיע רבות בתקופת החגים, ומסמל מתיקות ושפע. ניתן למצוא תמרים יבשים או טריים, והם משמשים להכנת קינוחים ומנות עיקריות כאחד.

ניתן למצוא את התמרים בשווקים מקומיים כמו שוק רמלה לוד או סופרים בפריסה ארצית.

מחיר התמר הוא 20-40 ש”ח לק”ג תלוי בזן (מג’הול, דקל נור וכדומה).

אפשר להכין תמרים ממולאים,

מתכון פשוט עם טוויסט:

ממלאים תמרים מג’הול בגבינת מסקרפונה, מטפטפים מעליהם מעט דבש ומפזרים אגוזי מלך קלויים.

דבש

דבש הוא חומר גלם בלתי נפרד מחגי תשרי, מסמל את האיחולים לשנה מתוקה.

הדבש משתלב היטב בקינוחים, רטבים ואפילו במנות עיקריות.

קיים בשפע בסופרים, חנויות טבע ושווקים מתמחים.

מחיר הדבש הוא בערך 20-30 ש”ח לצנצנת של 350 גרם.

ממליץ להכין עם הדבש עוף בדבש ורימונים.

זהו מתכון חגיגי שמתאים לשולחן החג: עוף שלם שנצלה עם דבש, גרגרי רימון ותיבול עדין של קינמון וכוכב אניס.

השילוב בין המתיקות של הדבש לחמיצות של הרימון יוצר טעמים מיוחדים ומפתיעים.

תפוחים

תפוחי עץ, בדומה לדבש, מסמלים מתיקות והתחדשות. אחד ממנהגי החג הוא לטבול תפוח בדבש, אך התפוחים יכולים לשמש להרבה יותר מכך.

ניתן למצוא בסופרים וירקניות בכל רחבי הארץ.

מחיר התפוחים נע בין 6-12 ש”ח לק”ג.

אופציה נהדרת היא עוגת תפוחים בחושה עם קינמון.

מתכון קליל וטעים:

קוצצים תפוחים לקוביות קטנות, מערבבים עם קמח, סוכר, ביצים, אבקת אפייה ותבלין קינמון.

אופים בתבנית עד שהעוגה זהובה וריחנית.

קינוח שמתאים לארוחת חג קלילה עם טעם של בית.

אגוזי מלך ושקדים

אגוזים הם חלק בלתי נפרד מהמזווה הישראלי, במיוחד בחגים.

אגוזי מלך ושקדים משתלבים נהדר במנות עיקריות, סלטים ואפילו קינוחים.

ניתן להשיג בסופרי פרימיום, חנויות טבע, שווקים פתוחים.

המחיר נע בין 40-60 ש”ח לק”ג אגוזי מלך; 50-80 ש”ח לק”ג שקדים.

קבלו מתכון שמשלב אגוזים ושקדים לשולחן החג שלכם בהופ הופ טאק טאק !

צלי בקר טנזיה .

מצרכים :

נתח שלם צלי בקר (כתף מס׳ 5 במשקל 2 ק״ג )

3 כפות שמן זית

רצועות משלושה בצלים לבנים

פרוסות מכרישה אחת

כפית פלפל שחור גרוס

שני עלי דפנה

כפית וחצי מלח

10 משמשים מיובשים

10 שזיפים מגולענים

6 יחידות אננס מיובש

חצי כוס צימוקים כהים

חצי כוס צימוקים בהירים

חצי כוס יין אדום ייבש

כוס קולה

4 כוסות מים רותחים

חופן אגוזי מלך קלויים

חופן שקדים שלמים קלויים

אופן ההכנה :

1. תחילה נביא את נתח הבשר לבישול מלא , נכניס את הנתח בתבנית ועל גבי נייר אפיה לתנור טורבו 200 מעלות למשך שעה , ללא כיסוי .

2. ⁠בזמן שהבשר בתנור נבזוק שלוש כפות שמן זית לסיר עמוק ונטגן את רצועות הבצל ופרוסות הכרישה להזהבה מלאה , נוסיף פלפל שחור גרוס , עלי דפנה והמלח ונערבב היטב .

3. ⁠נוסיף את כל הפירות היבשים לסיר , נוסיף גם את היין ונבשל 5 דקות לרתיחה והתאדות האלכוהול.

נוסיף את הקולה ונביא שוב לרתיחה ובעבוע .

נוסיף את המים הרותחים ונערבב היטב , נניח בצד .

4. לאחר הוצאת הבשר מהתנור ולאחר שהבשר התקרר נפרוס אותו לפרוסות דקות .

5. ⁠נשתמש בתבנית פיירקס מתאימה לתכולת המתכון (20X30 גובה 7) נעביר לתבנית הפיירקס 70% מתכולת הסיר ומעל נסדר את פרוסות הבשר בצורת קלפים .

את כל מה שנותר בסיר כולל הנוזלים נעביר למעל פרוסות הבשר ונוודא שהנוזלים מכסים את הבשר .

6. נכסה ונאטום בנייר אפייה לח ומעל נייר כסף , נכניס לתנור טורבו על 150 מעלות במשך שעתיים וחצי .

7. ⁠לפני ההגשה נפזר את האגוזים והשקדים בנדיבות מעל למנה.

*במידה וכמות הנוזלים לא מכסה את הבשר יש להוסיף מים לתבנית ולשקשק טיפה שהטעמים התערבבו.

לסיכום:
חומרי הגלם של תקופת החגים בישראל יוצרים הזדמנות לא רק לחגוג את המסורת והמטבח היהודי, אלא גם לחדש וליצור טעמים מרעננים ומיוחדים. מהתמרים המתוקים ועד הרימונים המפוארים, השווקים והמטבחים מתמלאים בצבעים, ריחות וטעמים שהם חלק בלתי נפרד מחוויית החג.

באהבה ממני אליכם

השף דוד גדג׳

אזהרה -
הסיגריות גורמות למחלות ולמוות בטרם עת
משרד הבריאות